2012-06-07 23:10
ΛΥΡΟΠΙΤΑ
(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΓΕΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ)
Πίτα από λύρα, κολοκύθα ονομαζόμενη έτσι από το σχήμα της (αχλαδόσχημο),το είδος της κολοκύθας αυτό το έφεραν στην Εύβοια ,μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν εκεί.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
-
1 κίτρινη μέτρια κολοκύθα
-
½ κιλό ρύζι
-
2 ποτήρια ζάχαρη
-
κανέλα
-
δυόσμο
-
αλάτι
-
1½ κιλό φύλλο για μπακλαβά
-
1 ποτήρι λάδι
Εκτέλεση
-
Κόβουμε την κολοκύθα και την ξύνουμε εσωτερικά με ένα κουτάλι. Την βάζουμε με το αλάτι στο σουρωτήρι από το βράδυ για να βγάλει τα νερά της.
-
Την άλλη μέρα, προσθέτουμε και το ρύζι μέχρι να φουσκώσει (γύρω στις 2 ώρες).
-
Αλείβουμε ένα ταψί με λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα. Αναμιγνύουμε το μείγμα (κολοκύθα-ρύζι) με την κανέλα, τη ζάχαρη, το δυόσμο και το λάδι και τα τοποθετούμε επάνω στα φύλλα.
-
Μετά το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
-
Την χαράζουμε και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1- 1½ ώρες.
Συνταγή από Μαρία Μαραγιάννη