ΛΥΡΟΠΙΤΑ (ΕΥΒΟΙΑΣ)

2012-06-07 23:10

ΛΥΡΟΠΙΤΑ

(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΓΕΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ)

 

Πίτα από λύρα, κολοκύθα ονομαζόμενη έτσι από το σχήμα της (αχλαδόσχημο),το είδος της κολοκύθας αυτό το έφεραν στην Εύβοια ,μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν εκεί.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά

  • 1 κίτρινη μέτρια κολοκύθα
  • ½ κιλό ρύζι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • κανέλα
  • δυόσμο
  • αλάτι
  • 1½ κιλό φύλλο για μπακλαβά
  • 1 ποτήρι λάδι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε την κολοκύθα και την ξύνουμε εσωτερικά με ένα κουτάλι. Την βάζουμε με το αλάτι στο σουρωτήρι από το βράδυ για να βγάλει τα νερά της.
  • Την άλλη μέρα, προσθέτουμε και το ρύζι μέχρι να φουσκώσει (γύρω στις 2 ώρες).
  • Αλείβουμε ένα ταψί με λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα. Αναμιγνύουμε το μείγμα (κολοκύθα-ρύζι) με την κανέλα, τη ζάχαρη, το δυόσμο και το λάδι και τα τοποθετούμε επάνω στα φύλλα.
  • Μετά το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Την χαράζουμε και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1- 1½ ώρες.

 

                                                                                                                                                                 Συνταγή από Μαρία Μαραγιάννη